Όταν αισθάνεσαι ότι γίνεσαι στόχος της επιθετικότητας ενός συμμαθητή/μιας συμμαθήτριάς σου, μπορείς να αντιδράσεις κάνοντας το επιτιθέμενο παιδί να καταλάβει ότι δε θα ανεχθείς αυτή την κατάσταση και ότι «κτυπά λάθος πόρτα».
Οι παρακάτω τρόποι αντίδρασης θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τέτοιες καταστάσεις:
Κατ' αρχάς πρέπει να απαντάς σε τέτοιες προκλήσεις με τρόπο κατηγορηματικό, σαφή και απόλυτο, ώστε να μην αφήνεις περιθώρια στο παιδί που σου επιτίθεται να πιστέψει ότι θα ανεχθείς τη συμπεριφορά του.
Σε καμιά περίπτωση όμως δεν απαντάς με αντεπίθεση, κτυπώντας ή βρίζοντας με τη σειρά σου το παιδί που σου επιτέθηκε.
Ειδικότερα, για να μπορέσεις να πείσεις το άλλο παιδί ότι δε θα ανεχθείς τη συμπεριφορά του απέναντί σου μπορείς να κάνεις τα εξής:
- να κρατήσεις την ηρεμία σου και,
- κοιτάζοντας το άλλο παιδί απευθείας στα μάτια με ύφος ουδέτερο και κρατώντας το κορμί σου όρθιο,
- να του πεις με τρόπο κατηγορηματικό, καθαρό, ειλικρινή, άμεσο και σαφή ότι δεν σου αρέσει ο τρόπος που σου φέρεται.
- Όταν το άλλο παιδί σου επιτεθεί βριζοντας, κρατάς την ψυχραιμία σου, δε δείχνεις ότι ενοχλήθηκες και με απόλυτα ήρεμο και ουδέτερο τρόπο του απαντάς "Ετσι, λες ε, είμαι..... για φαντάσου”, και δε δίνεις περισσότερη σημασία. Το παιδί που σε βριζει, όταν δει ότι οι βρισιές του δε σε πτοούν, θα βαρεθεί και κάποια στιγμή θα σταματήσει.
Η επίθεση έχει πλάκα μόνον, όταν ο στόχος αντιδρά.
Στη συνέχεια είναι σημαντικό να εξασφαλίσεις τη βοήθεια κάποιου καθηγητή ή άλλων παιδιών που παρακολούθησαν τη σκηνή και ξέρουν τι έχει συμβεί.
Όταν γυρίσεις στο σπίτι, μιλάς με τους γονείς σου, οι οποίοι μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις.
Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αξιολογήσεις σωστά τη σοβαρότητα της κατάστασης, ώστε, αν καταλάβεις ότι τα πράγματα αγριεύουν και ότι μπορεί να σε κτυπήσει το άλλο παιδί, να βρεις τρόπο να ξεφύγεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Οι παραπάνω τρόποι αντίδρασης θα σε βοηθήσουν να τα βγάλεις
πέρα σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι δεν είναι εύκολο να
τους εφαρμόσεις από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται να καταβάλεις προσπάθεια
και να δείξεις επιμονή και υπομονή, ώστε να φτάσεις σε σημείο κατ' αρχάς να
πειστείς ο ίδιος και στη συνέχεια να πειστούν και οι άλλοι ότι κανείς δεν έχει
το δικαίωμα να σου φέρεται με επιθετικότητα ή υποτιμητικά. Όπως και όλος ο
άλλος κόσμος, παιδιά και ενήλικες, έχεις προτερήματα και ελαττώματα, δυνατά και
αδύναμα σημεία στην προσωπικότητά σου, ικανότητες σε κάποιους τομείς και
ελλείψεις σε άλλους (κανείς δεν είναι καλός σε όλα).
Κανένας συμμαθητής σου δεν έχει δικαίωμα να σε κρίνει, να σε υποτιμά, να σε εξευτελίζει, να σε ενοχλεί για ό,τι είσαι, για πράγματα που κάνεις (εφόσον δε δημιουργούν πρόβλημα σε άλλους) ή δεν κάνεις, για τις επιλογές σου κτλ.
Θυμήσου:
Έχεις το δικαίωμα να είσαι o εαυτός σου, να είσαι διαφορετικός από τους άλλους και να ζεις ελεύθερος, χωρίς να είσαι υποχρεωμένος να υφίστασαι τον εξευτελισμό, την υποτίμηση, την απομόνωση που προσπαθούν να σου επιβάλουν κάποια άλλα παιδιά. Όταν το πιστέψεις, θα μπορέσεις να πείσεις και τους άλλους!
(Πηγή: "Όταν τα πράγματα στο σχολείο αγριεύουν", Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Αθήνα 2000)