22_04_01

Ο κύκλος της βίας-Τα παιδιά θεατές


(Πηγή: https://slideplayer.gr/amp/13974752/, "Εννοιολογική οριοθέτηση του φαινομένου της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Σύγχρονες Ερμηνευτικές Προσεγγίσεις.")

Ποιος ο ρόλος του παιδιού παρατηρητή

Συνήθως κάποια παιδιά γίνονται μάρτυρες του εκφοβισμού που υφίσταται κάποιος συμμαθητής τους. Κάποιες φορές τα παιδιά μάρτυρες δεν έχουν το θάρρος να αντιδράσουν ή αδιαφορούν ή ακόμα θεωρούν ότι το να πουν για το περιστατικό σε κάποιον ενήλικα θα τους μετατρέψει σε «καρφί». Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως για να κλείσει ο κύκλος του εκφοβισμού ο μόνος τρόπος είναι να αντιδράσουμε και να γίνουμε υπερασπιστές του θύματος είτε δημόσια είτε ιδιωτικά. Υπάρχουν πολλές επιλογές αντίδρασης για να στηρίξουμε το άτομο στόχο.

 Πρώτα από όλα μπορούμε να πούμε σε κάποιον ενήλικα τι συμβαίνει.

Μπορούμε επίσης να στηρίξουμε δημόσια το θύμα, παίρνοντας θέση αν αυτό είναι ασφαλές.

Μπορούμε να κινητοποιήσουμε τους φίλους μας υπέρ του συμμαθητή μας που έχει γίνει στόχος και να «χτίσουμε» με αυτόν τον τρόπο ένα τοίχο προστασίας γύρω του.

Αν δε νιώθουμε άνετα να παρέμβουμε δημόσια μπορούμε ιδιωτικά να μιλήσουμε στο παιδί στόχο και να του συμπαρασταθούμε.

Θα πρέπει να θυμόμαστε όμως ότι ο στόχος είναι να παραδειγματίσουμε θετικά και όχι να τιμωρήσουμε οπότε σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στραφούμε με κακοποιητικά σχόλια εναντίον του θύτη. 

Με λίγη ευγένεια και καλοσύνη, καθένας μας μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη μεταστροφή μιας άσχημης κατάστασης.

(Πηγή: Διαδικτυακά μαθήματα για παιδιά και νέους μέσα στην πλατφόρμα e-class, Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ)